Bunu Cardiff Üniversitesi ve Bangor Üniversitesi izledi ve üç kolej 1893'te Galler Üniversitesi'ni oluşturmak için bir araya geldi. [28] 1889 Gal Orta Öğretim Yasası 95 ortaokul oluşturdu. Bunu 1907'de Galler Eğitim Kurulu Başkanlığı izledi ve Galler'e ilk önemli eğitim yetki devrini verdi. [28] 20. yüzyılın ikinci yarısında anaokulu ve ilkokul düzeyinde Galce okullarında bir canlanma, Galce ortamında öğretime yönelik tutumların değiştiğini gördü. [34] Galce, 5-16 yaş arası öğrenciler için Galler'deki tüm devlet okullarında zorunlu bir derstir.
[35] Hiçbir zaman yalnızca Galce dilinde eğitim veren bir kolej bulunmamakla birlikte, Galce dilindeki yüksek öğretim bireysel üniversiteler aracılığıyla verilmektedir ve 2011'den beri yerelleştirilmiş bir federal kurum olarak Coleg Cymraeg Cenedlaethol (Gal Ulusal Koleji) tarafından desteklenmektedir. 2018-2019'da Galler'de 1. 494 bakımlı okul vardı. [36] 2018-2019'da, ülkede 23. 593 tam zamanlı eşdeğer öğretmen tarafından ders verilen 468. 398 öğrenci vardı. [37][38] Kültür[değiştir | kaynağı değiştir] Ülke sanayileşmiş olsa da özellikle kuzey bölgelerde geleneksel hayat korunmuştur. Galler bölgesi geleneksel müzik açısından oldukça zengin bir bölgedir.
2011 verilerine göre halkın%57, 6'sı kendini Hristiyan olarak tanımlamaktadır. [23] Galler Presbiteryenlik ülkedeki en yaygın mezheptir. Anglikan Galler Kilisesi ise 2. büyük kilisedir. İslam, çoğunluğu göçmen olan 24 bin insan (nüfusun%0, 8'i) tarafından benimsenmektedir. [23] Toplumun y. %32'si kendisini dini yok olarak tanımlamaktadır. [23] Dil[değiştir | kaynağı değiştir] Galce konuşanların ülke içinde dağılımı (2011) Ülkede baskın ve neredeyse herkes tarafından konuşulan dil İngilizce olmakla birlikte[24] Galce konuşan kişi sayısı 2011 itibarıyla yaklaşık 560 bin kadardır. Bu sayı Galler nüfusunun%19'unu teşkil etmektedir. [25] Ülkede hayat boyu sadece Galce konuşan kişi yoktur.
[26] Ada dışında Galce konuşan kişi sayısı yaklaşık 35 bin kadardır. Bu kişiler Galler ülkesinden ABD, Kanada, Arjantin, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya göçmüş kişilerdir. Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir] Galler'de eğitim sistemi Birleşik Krallık'taki eğitim sisteminden farklı olarak gelişmiştir. [27] 18. yüzyıldan önce örgün eğitim seçkinlerin malıdır. İlk gramer okulları Ruthin, Brecon ve Cowbridge gibi Galler kasabalarında kuruldu. [27] İlk başarılı eğitim sistemlerinden biri, 1730'larda dolaşan okulları tanıtan Griffith Jones tarafından başlatıldı; bunların ülke nüfusunun yarısına okumayı öğrettiğine inanılıyor.
Topluluğun hiçbir tasarrufu, işbu Antlaşmanın amaçlarını gerçekleştirmek için gerekli olanı aşmayacaktır. ” Bu madde AB'ye üye ülkelerde ademi merkeziyetçiliğin ön plana çıkarılması anlamına gelmektedir. Subsidiarite ilkesi bölgesel farklılıkların, çeşitliliğin ve Avrupa mozaiğinin korunmasına yönelik bir ilkedir. AB coğrafyası içinde yer alan Galler, İskoçya, Kuzey İrlanda, Katalonya, Güney Tirol, Korsika gibi bölgeler subsidiarite ilkesini bu işleve dayandırarak farklı algılamaktadırlar.
[20] Ülkenin geniş coğrafi farklılıkları, güneş ışığı, yağış ve sıcaklıkta yerel farklılıklara neden olur. Ortalama yıllık kıyı sıcaklıkları 10, 5 °C'ye ulaşır ve alçak iç kesimlerde 1 °C daha düşüktür. Daha yüksek irtifalarda daha serin olur; yıllık sıcaklıklar, her 100 metre yükseklikte ortalama olarak yaklaşık 0, 5 °C düşer. Sonuç olarak, Snowdonia'nın yüksek kesimlerinde yıllık ortalama 5 °C sıcaklık görülür. [17] Galler'deki sıcaklıklar, Körfez Akıntısı'nın bir kolu olan Kuzey Atlantik Akıntısı nedeniyle enleminde beklenenden daha yüksek olmaya devam ediyor.
Tüm ada nüfusunun%5'idir. Yapılan araştırmalarda ülke nüfusunun%71'i kendini ulusal kimlik olarak tamamen Gallerli (Gal, Welsh) olarak nitelendirmektedir. %7'si İngiliz-Gal olarak nitelendirmektedir. Gal halkının kökeni Keltlere dayanmaktadır. İskoçlarla, Man Adası sakinleriyle, İrlandalılarla ve Cornwall bölgesi halkıyla akrabadırlar. Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, Gallerli insanların%35'i Galce kökenli soyad taşıdığı tespit edilmiştir.
[16] İngiltere'nin kuzeyindeki Cumberland veya Cumbria terimleri de aynı kelimeden türemiştir. Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir] Günümüzdeki Galler bölgesindeki ilk yerleşimciler bölgeye Buzul Çağı'nın sonuna doğru gelmişlerdir. İlk tarihi kayıt Britanya'nın Roma istilası döneminden kalmadır. O dönemde modern Galler bölgesi pek çok kabileye bölünmüştü. Romalılar bölgenin daha çok kuzeyinde bulunmuşlardır. Eski bir efsanede son Roma imparatorlarından Magnus Maximus'un Gal şeflerinden birinin kızı olan Elen veya Helen ile evlendiği geçmektedir. Roma istilası döneminde 4. yüzyılda Gal halkı Hristiyanlıkla tanışmıştır.
[28] 19. yüzyılda, devletin eğitime katılımının artmasıyla Galler, güneydeki ekonomik genişleme nedeniyle ülke ağırlıklı olarak konformist olmayan, Galce konuşan ve demografik olarak düzensiz olmasına rağmen, ethos'ta İngilizce olan bir eğitim sistemini benimsemeye zorlandı. [28] Bazı okullarda, Galli çocukların okulda İngilizce konuşmasını sağlamak için, Welsh Not düzeltici ceza olarak kullanıldı; buna çok içerlendi, [29][30][31] ancak kullanımının kapsamını belirlemek zor. [32] Eyalet ve yerel hükümet fermanları, Brad y Llyfrau Gleision'dan (Mavi Kitapların İhaneti) sonra İngilizce dilinde eğitim verilmesiyle sonuçlandı, bu da çocuklar için daha akademik ve değerli olarak görüldü. [33] 1872'de Aberystwyth'de Galler Üniversite Koleji açıldı.
Yapılan seçimlerde ülke nüfusunun%12'si bu arzuyu taşıyan partilere oy vermiştir. Gal ulusalcılığı, İngiliz baskısından kurtulmak, kültürel kimliğini ve İngiliz kültüründen farklı kodlarını korumak fikrine sahiptir. Galler'in İngiliz kimliği altında farksızlaştırılmasına karşıdırlar. Avrupa Birliği Mevzuatı içinde geliştirilen "Subsidiarite ilkesi" bu akımın en büyük yardımcısıdır. 1992’de Maastricht’te imzalanan ABA’nın 3-b maddesinde (yeni 5.
2022 Dünya Kupası | Canlı: Galler-İngiltere maçı - Spor Haberler
[10] Günümüzde Galler'in nüfusun üçte ikisi Cardiff, Swansea, Newport ve yakındaki vadiler de dahil olmak üzere Güney Galler'de yaşamaktadır. [12] Ülkenin geleneksel maden çıkarma ve ağır sanayileri bittiği ya da düşüşte olduğu için, ekonomi kamu sektörüne, hafif ve hizmet sanayilerine ve turizme dayanmaktadır. Galler, süt hayvancılığı da dahil olmak üzere hayvancılıkta, ulusal tarımsal alanda kendi kendine yeterliliğe sahip olan net bir ihracatçıdır.
658 16 Pontypool Torfaen 28. 334 7 Cwmbran 46. 915 17 Penarth 27. 226 8 Bridgend Bridgend County Borough 46. 757 18 Rhyl Denbighshire 25. 149 9 Llanelli Carmarthenshire 43. 878 19 Blackwood 24. 042 10 Merthyr Tydfil 43. 820 20 Maesteg 18. 888 Galler'in siyasal durumu[değiştir | kaynağı değiştir] Ülkenin başkenti olan Cardiff'te saat kulesi Galler, Birleşik Krallığı oluşturan dört ülkeden biridir (constituent countries).
GALLER İNGİLTERE MAÇI CANLI İZLE! 2022 Dünya Kupası